Konipas šedý (Motacilla alba), chráněný pták s dlouhým ocasem

Konipas šedý ( Motacilla alba ) je středně velký pták z čeledi pěvců. V závislosti na regionu, ze kterého pochází, je stěhovavý nebo sedavý a pohybuje se ve skupinách. Tento pták je velmi dobře přizpůsoben lidskému prostředí. Ve Francii, kde je jedním z chráněných druhů, se konipas šedý ve městech nebo v jejich blízkosti často vyskytuje.

Konipas šedý (Motacilla alba), chráněný pták s dlouhým ocasem

Jak rozpoznat konipas šedý?

Konipas šedý je rozeznatelný podle jeho siluety: má dlouhý ocas, který se pohybuje svisle a krátká křídla. Jeho peří je černé a bílé, někdy s odstíny šedé. Na hlavě Konipas šedý se objevuje jakási bílá čepice a na krku černá podbradník. Má špičatý zobák, také celý černý. Jednou z charakteristik tohoto ptáka je spousta chůze doprovázená rozpoznatelným máváním ocasu. Charakteristický je i konipas šedý: jde o střídání zvlněného letu a rychlého mávání křídly.

Hovory a píseň konipasů šedých

Volání Šedého konipasa se skládá ze dvou slabik, zatímco jeho píseň je sérií twitterových not, které se podobají vlaštovce. Samce můžete slyšet zpívat hlavně na jaře, posazený na střechách. Šedý konipas také vydává pronikavé hovory v případě nebezpečí.

Volání Konipas šedý se skládá ze dvou slabik

Stanoviště konipas šedý

Konipas šedý se nachází v otevřených oblastech, zejména ve vlhkých oblastech, kde může snadno podnikat na zemi. Proto často navštěvuje zemědělskou půdu nebo půdu například na okraji vodních útvarů. V městských oblastech je konipas šedý viditelný na volných pozemcích, na skládkách nebo na trávnících v parcích. Také to není divoký pták. V noci spí Konipas šedý se svými kongenery, ve skupinách, na kolejích.

Krmení konipas šedý

Konipas šedý je hmyzožravý. Živí se hlavně dvojkřídlemi, jako jsou mouchy, komáři a koňské koně. Ale součástí jeho stravy jsou i brouci (brouci, berušky, kozorožci, lucany, nosatci atd.). Ke krmení loví konipas šedý svou kořist přímo na zemi, za letu nebo na hladině vody. Je to díky své stravě založené na muškách, že se tento pták často vyskytuje na skládkách, kompostech nebo v blízkosti jakéhokoli rozpadajícího se organického materiálu.

Konipas šedý je hmyzožravý

Reprodukce konipas šedý

Hnízdní období konipas šedý obecně trvá od dubna do července. V závislosti na místě bydliště může mít během tohoto období několik plodů (2 nebo 3), pokud žije více v mírných oblastech, nebo pouze jeden v chladnějších oblastech. K vybudování hnízda potřebuje konipas šedý hluboké dutiny. Může najít tento druh dutiny pod střechami domů, v trhlinách obytných zdí. Ale také například v lomech, na březích podél vodních toků nebo na místech, kde je skladováno dřevo. Samice vloží do hnízda 5 až 6 vajec a inkubuje je po dobu 15 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo po dvou týdnech.

Je konipas šedý užitečný nebo škodlivý pro zahradu?

Vzhledem ke své stravě je konipas šedý docela užitečný v zahradě. Může skutečně zbavit plantáže květin, zeleniny nebo stromů much, mšic a jiných nosatců.

Související Články